onsdag 13 januari 2010

"Ska jag ha socker på gröten - varm eller kall mjölk?

Det är mycket glädjande att Maria Larsson lägger fram ett nytt lagförslag för att stärka de äldres inflytande över omsorgen.Det ger tyngd och auktoritet åt det arbete som redan pågår ute i våra kommuner. Och framför allt ger det våra äldre en trygghet och en tilltro till att ha makt över sin vardag.
"Du ska få hjälp att behålla den livsstil du valt, med de vanor och ovanor du skaffat dig, också den dag då du behöver stöd från hemtjänst eller särskilt boende." Så definieras de sociala innehållet i vardagen i ett pågående projekt inom äldreomsorgen i Sollentuna kommun.Arbetet med att utveckla kontinuitet, flexibilitet, självbestämmande och integritet, trygghet, social samvaro och aktiviteter pågår ständigt hos utförarna och i nämnden.
Innebörden av ordet delaktighet är väldigt personligt. Behovet av delaktighet varierar också genom livet. Vi kan vilja vara delaktiga i enkla beslut - ska jag ha socker på gröten, varm eller kall mjölk? Konflikter uppstår ofta om känslan av delaktighet saknas. Behovet av delaktighet är olika hos olika människor och i olika skeden i livet. Men behovet av delaktighet tar inte slut förrän man dör. Det gäller såväl om man kan uttrycka sig verbalt som om man endast kan uttrycka sig med kroppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar