fredag 12 februari 2010

Sprutbyte har diskuterats länge i Stockholms län. För kristdemokraternas del har två riksting i följd sagt nej till sprutbyte. Ragnwi Marcelind var mycket engagerad i frågan.Nu är frågan i full gång igen på SVD:s debattsida.
Folkpartisten Rolf Bromme som är mycket kunnig i alkohol- och drogfrågor har ifrågasatt evidensen för sprutbyte.Jag ställer mig helt bakom hans ifrågasättande.
"Debatten om sprutbyte i Sverige har ofta höga övertoner av ideologisk karaktär. Få har satt sif in i vad vetenskapen bakom WHO:s rekommendation faktiskt innebär. Huvudfrågan i sprutbytesdiskussionen är om det fungerar hiv-preventivt. Det var ur denna ambition sprutbyte en gång föddes som idé och med ett kvartssekels erfarenhet borde vi nu kunna få svar i forskningen.Totalt finns det ett tjugotal studier, där man utgår ifrån biologiska data - dvsom människor är smittade av hiv eller inte - och där man jämför undersökningsgrupper med en kontrollgrupp - dvs att man jämför de som deltar i sprutbyte med dem som inte deltar.Endast en studie ger stöd för att sprutbyte skulle ha enhiv-preventiv effekt. Erfarenheter från Kanada, främst Vancouver och Montreal, ger vid handen att sprutbyte till och med har en negativeffekt. I flera studier kommer man fram till att det inte finns någon skillnad mellan den undersökta gruppen och kontrollgruppen.
Sjukvården ska inte ägna sig åt verkningslösainsatser.Detärenligt internationell forskning mycket tveksamt om sprutbyte har någon hiv-preventiv effekt. I bästa fall gör sprutbyte ingen skada. Men risken finns att de som beslutar om att införa sprutbyte tror sig ha åstadkommit något, när de i själva verket borde ha ägnat kraft ochenergiåt att få andra verkningsfulla insatser på på plats såsom hiv-testning, delgivning av resultat, smittskyddsinformation etc."
I Stockholms läns landsting är det endast moderaterna som enhälligt säger nej till sprutbyte.Jag kommer att rösta i enlighet med kristdemokraternas rikstingsbeslut - dvs nej till sprutbyte.de risktingsbeslut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar