tisdag 2 mars 2010

65 år efter Auschwitz

65 år efter Auschwitz måste judehatet åter bekämpas. Antisemitismen tilltar och likgiltigheten inför detta faktum är mer omfattande än tidigare. Ett seminarium hölls igår på Europahuset i Stockholm omkring detta högaktuella
ämne. Alf Svensson, Willy Silberstein och Henrik Bachner talade bla om de grundläggande orsakerna till att antsemitismen ökar. Det finns ett kvarlevande tankemönster som Europa inte gjort upp med. Det krävs en mental predisponering för att sätta tilltro till alla vandringshistorier som sprids om judar.Artikeln i Aftonbladet om organplundring är en sådan.
Antisemitismens fula tryne sticker fram både på höger och vänsterkanten och antalet hatbrott mot judar har ökat de senaste åren. Det är en skam att ungdomar t.om kan bli attackerade därför att de bär en davidsstjärna runt halsen.

Alf talade mycket starkt om vikten av att framhålla varje människas okränkbara värde, "God give rights".Att motsatsen till kärlek inte är hat utan likgiltighet. Efter likgiltigheten följer acceptans.65 år efter Auschwitz, en mansålder,måste vi som står upp för människovärdets okränkbarhet kämpa för att "aldrig mer" aldrig ska falla i glömska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar