fredag 23 oktober 2009

Minnen, tradition, njutning och kultur

Carema äldreomsorgs seminarium i går på Stadsteatern i Stockholm var rena rama vitamininjektionen för alla som jobbar i och med vård och omsorg. Temat för dagen var "Leva livet levande till sista dansen". Carin Mannheimer inledde med ett tänkvärt kåseri på temat "Nyss var jag ung".Och för oss som har trampat ur barnskorna, visst känns det väl som om vi nyss var unga eller som om vi fortfarande är det innerst inne.
Det som gjorde mest intryck på mig var föredragen om mat och kultur och så förstås Ewa Samuelsson,KD:s borgarråd i Stockholm.
Mat är inte bara det vi stoppar i oss för att överleva.Det är så mycket mer. Det är minnen, tradition, njutning och kultur. Måltiden ska lagas från grunden och vara dagens höjdpunkt.Kockrocken har en statushöjande effekt och självklart ska det finnas kockar på äldreboendena. På ett sjukhus i Köpenhamn tas beställningar upp från patienterna som får sina rätter tillagade på plats. Dessutom till samma pris som massproducerade matlådor.Varför kan man inte göra på samma sätt i Stockholm??Kom ihåg att den dyraste maten är den vi slänger!
Ska Stockholm få en äldreomsorg i världsklass måste mycket kraft läggas på maten!
Inom Carema görs stora satsningar på kulturella aktiviteter som konst och musik. Man har bla knutit en operasångare till företaget.Musik betyder så mycket för stimulans och välbefinnande. Sång och musik kan på ett särskilt sätt finna vägar in till personer med demenssjukdomar.
Tänk, vad underbart att få flytta in till ett kulturhem.Varför måste det heta äldreboende?
Och så till sist, Ewa Samuelsson, glad, positiv och trovärdig och en lysande representant för kristdemokraterna inom vårt paradområde, vård- och omsorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar